Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει κινητοποιήσει βοήθεια τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, καθώς οι συνεχιζόμενες δασικές πυρκαγιές έχουν κινητοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης στην Ευρώπη, αναγκάζοντας πάνω από 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γαλλία και την Ισπανία.
Στη Γαλλία, η ΕΕ έχει χρησιμοποιήσει επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα από την Τσεχία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Τα περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη ανήκουν στον πυροσβεστικό στόλο rescEU .Στην Ισπανία, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει έξι αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία και έχει αποστείλει 134 άτομα προσωπικό και 41 οχήματα από την Πορτογαλία.
Η δορυφορική υπηρεσία Copernicus της ΕΕ παρέχει επίσης ταχείς χάρτες έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο πεδίο. Παράλληλα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ παραμένει σε στενή επαφή τόσο με τις γαλλικές όσο και με τις ισπανικές αρχές, προκειμένου να αξιολογήσει ποια περαιτέρω στήριξη μπορεί ενδεχομένως να κινητοποιηθεί. Επιπλέον, ένας αξιωματικός σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται στο Μπορντό για να συνδράμει τις εθνικές αρχές στον συντονισμό της ενωσιακής βοήθειας.
Στο πλαίσιο των μέτρων ετοιμότητας της ΕΕ ενόψει της φετινής περιόδου δασικών πυρκαγιών, ομάδες πυρόσβεσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τοποθετηθεί εκ των προτέρων στη Γαλλία και την Ισπανία, πριν από την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που τους επέτρεψε να ενισχύσουν άμεσα τις εθνικές δυνάμεις αντιμετώπισης.
«Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τεράστια πύρινα μέτωπα υπό τραγικές συνθήκες για να σώσουν ζωές και κοινότητες. Καμία χώρα δεν θα πρέπει ποτέ να αντιμετωπίσει μόνη της μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δημιούργησε μια κοινή ικανότητα αντίδρασης: αεροσκάφη στους αιθέρες, πυροσβέστες στο έδαφος και περισσότερη υποστήριξη έτοιμη να κινητοποιηθεί αμέσως μόλις χρειαστεί. Προς τους λαούς της Γαλλίας και της Ισπανίας: η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό σας μέχρι να σβήσουν οι πυρκαγιές», δήλωσε η Επίτροπος Ετοιμότητας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας, Ατζά Λαμπίμπ.
Όταν μια χώρα ζητά βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ ,το αίτημα κοινοποιείται και στις 37 συμμετέχουσες χώρες. Κάθε μία μπορεί να προσφέρει τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τις ομάδες πυρόσβεσης, τον εξοπλισμό ή τους εμπειρογνώμονες που είναι σε θέση να διαθέσει, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει και συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξή τους. Εάν οι εν λόγω εθνικές προσφορές δεν επαρκούν, η ΕΕ μπορεί να αξιοποιήσει το rescEU, το δικό της στρατηγικό απόθεμα, το οποίο περιλαμβάνει στόλο 22 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.
Πηγή : greece.representation.ec.europa.eu
Εικόνα : Photo by Tobias Rademacher on Unsplash