Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσουν στις Βρυξέλλες κοινή διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενα μέρη και εκπρόσωποι διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης με σκοπό την έναρξη διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές για την οικονομικά προσιτή στέγαση.
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, κ. Νταν Γιέρενσεν, και η Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στεγαστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Ιρένε Τινάλι, θα κηρύξουν την έναρξη της διάσκεψης. Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου θα ακολουθήσουν συζητήσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και ενδιαφερόμενους φορείς.
Η παροχή μη προσιτής οικονομικά στέγασης έχει αρνητικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια οικογένειες, νέους και νέες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, η Επιτροπή εκπονεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης. Για να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος προβλήματος, η Επιτροπή εντείνει τον διάλογό της με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τον κατασκευαστικό τομέα, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους εκπροσώπους της νεολαίας και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη.
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, κ. Νταν Γιέρενσεν, δήλωσε: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταποκρίνονται στις ανησυχίες πολλών πολιτών σχετικά με τη στεγαστική κρίση, που εμποδίζει τους ανθρώπους και τις οικογένειες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να βελτιώσουν το μέλλον τους. Αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς και συγκεντρώνοντας τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων ατόμων και οργανώσεων, θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις ώστε να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους πολίτες στέγαση που θα είναι πιο προσιτή οικονομικά και πιο βιώσιμη. »
Πηγή: greece.representation.ec.europa.eu/news
Photo by Adam Wilson on Unsplash
Πριν από εξήντα χρόνια, η διεθνής κοινότητα ανέλαβε μια ιστορική δέσμευση για ένα μέλλον χωρίς ρατσισμό, με την έγκριση της διεθνούς σύμβασης για την κατάργηση πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων. Πρόκειται για μια συνθήκη-ορόσημο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια για όλους και όλες. Ωστόσο, ο ρατσισμός εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές μορφές, γεγονός που καθιστά τη σύμβαση τόσο ζωτικής σημασίας σήμερα όσο ήταν και το 1965. Με αφορμή την 60ή αυτή επέτειο, ζητούμε να αναληφθούν ανανεωμένες δράσεις για να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική τήρηση της σύμβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο ρατσισμός εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία ανά την ΕΕ. Για να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και οι βαθιές επιπτώσεις τους στα άτομα και τις κοινωνίες γενικότερα απαιτούνται πολιτική βούληση, ισχυρότερη επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας και συλλογική δέσμευση για μόνιμη αλλαγή.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού για την περίοδο 2020-2025, ενισχύσαμε τις εθνικές στρατηγικές στα κράτη μέλη μας, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού και βελτιώσαμε τη συλλογή δεδομένων με σκοπό την καλύτερη τεκμηρίωση της χάραξης πολιτικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού έως το τέλος του έτους, προκειμένου να αξιοποιήσει αυτές τις προσπάθειες και να επιταχύνει την πρόοδο.
Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην καταπολέμηση του ρατσισμού σε όλες τις μορφές του και στην αντιμετώπιση της διαρθρωτικής του διάστασης, τόσο εντός της Ένωσής μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, υποστηρίζουμε σύσσωμοι όλους εκείνους που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια, τη συμπερίληψη και την ισότητα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας να φτιάξουμε έναν κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά και θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες για όλους.
Πηγή: consilium.europa.eu
Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash
Σήμερα, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος παρουσίασαν μια Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα — Ετοιμότητα με ορίζοντα το 2030. Στο πλαίσιο του σχεδίου ReArm Europe / Readiness 2030, η Επιτροπή παρουσίασε και μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων στον τομέα της άμυνας, η οποία παρέχει χρηματοδοτικά εργαλεία στα κράτη μέλη της ΕΕ για την τόνωση των επενδύσεων σε αμυντικές ικανότητες.
Ενώ το σχέδιο ReARM Europe / Readiness 2030 ενισχύει τις πανευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες με νέα χρηματοδοτικά μέσα, η λευκή βίβλος χαράσσει μια νέα προσέγγιση για την άμυνα και προσδιορίζει τις επενδυτικές ανάγκες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η εποχή των χαμηλών αμυντικών δαπανών είναι πια παρελθόν. Η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία στηριζόμασταν δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να επενδύσουμε στην άμυνα, να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας και να υιοθετήσουμε μια προδραστική προσέγγιση όσον αφορά την ασφάλεια. Αναλαμβάνουμε αποφασιστική δράση, παρουσιάζοντας έναν χάρτη πορείας για την “Ετοιμότητα με ορίζοντα το 2030”, με αυξημένες αμυντικές δαπάνες και σημαντικές επενδύσεις στις ικανότητες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες αγορές από την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Γιατί έτσι θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή τεχνολογική και βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας. Έτσι θα τονώσουμε την καινοτομία. Κι έτσι θα δημιουργήσουμε μια πανευρωπαϊκή αγορά αμυντικού εξοπλισμού.»
Στόχος των μέτρων αυτών είναι να καλυφθεί η βραχυπρόθεσμη επείγουσα ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, αλλά και να αντιμετωπιστεί η πιεστική και μακροπρόθεσμη ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στις πολιτικές κατευθύνσεις της, τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει στην επιφάνεια τις χρόνιες ανεπαρκείς επενδύσεις και την έλλειψη αποδοτικών δαπανών στις στρατιωτικές ικανότητες της Ευρώπης. Για να δώσουν το πλαίσιο της νέας προσέγγισης και να προσδιορίσουν τις επενδυτικές ανάγκες της Ευρώπης, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος παρουσίασαν μια Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα — Ετοιμότητα με ορίζοντα το 2030.
Στη Λευκή Βίβλο παρουσιάζονται λύσεις για την κάλυψη κρίσιμων ελλείψεων ικανοτήτων και τη δημιουργία ισχυρής βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας. Προτείνονται τρόποι ώστε τα κράτη μέλη να επενδύουν μαζικά στην άμυνα, να προμηθεύονται αμυντικά συστήματα και να αναπτύσσουν την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μακροπρόθεσμα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζει την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της επίθεσης της Ρωσίας. Στη Λευκή Βίβλο περιγράφονται διάφοροι βασικοί άξονες δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων:
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, με το σχέδιο ReArm Europe / Readiness 2030 καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση δαπανών άνω των 800 δισ. ευρώ, οι οποίες διαρθρώνονται γύρω από τους ακόλουθους πυλώνες:
Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν την εθνική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα τους παράσχει πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, εντός των ορίων των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η απόκλιση θα περιορίζεται στα εξής:
Στο πλαίσιο των τρεχουσών εξαιρετικών περιστάσεων, η Επιτροπή θα συγκεντρώσει έως και 150 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές, χρησιμοποιώντας την καθιερωμένη ενοποιημένη προσέγγιση χρηματοδότησής της, για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις τους στις αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης. Τα κεφάλαια αυτά θα εκταμιεύονται στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη κατόπιν αιτήματος, βάσει των εθνικών σχεδίων.
Οι εκταμιεύσεις θα λάβουν τη μορφή ανταγωνιστικών και ελκυστικά δομημένων μακροπρόθεσμων δανείων, τα οποία θα εξοφληθούν από τα δικαιούχα κράτη μέλη. Τα δάνεια θα στηρίζονται στο περιθώριο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το SAFE θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αυξήσουν αμέσως και μαζικά τις επενδύσεις τους στον τομέα της άμυνας μέσω κοινών προμηθειών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, εστιάζοντας σε ικανότητες πρώτης προτεραιότητας. Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, της προβλεψιμότητας και στη μείωση του κόστους για μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας. Η Ουκρανία και οι χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ θα μπορούν να συμμετέχουν σε κοινές προμήθειες και θα είναι δυνατή η αγορά ειδών από τις βιομηχανίες τους.
Το SAFE θα επιτρέψει επίσης στις προσχωρούσες χώρες, τις υποψήφιες χώρες, τα δυνάμει υποψήφια μέλη και τις χώρες που έχουν υπογράψει εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με την ΕΕ να συμμετέχουν σε κοινές προμήθειες και να συμβάλουν στη συνολική ζήτηση. Οι χώρες αυτές μπορούν επίσης να διαπραγματεύονται ειδικές, αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες σχετικά με τη συμμετοχή των αντίστοιχων βιομηχανιών τους στις εν λόγω προμήθειες.
Το σχέδιο ReARM Europe / Readiness 2030 βασίζεται επίσης στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος θα διευρύνει το πεδίο των δανείων που χορηγεί ώστε να καλύπτει και έργα άμυνας και ασφάλειας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική του ικανότητα. Η διεύρυνση αυτή, πέραν της αποδέσμευσης σημαντικής χρηματοδότησης, θα στείλει και θετικό μήνυμα στις αγορές.
Τέλος, οι δημόσιες επενδύσεις από μόνες τους δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της αμυντικής βιομηχανίας, είτε πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες είτε για μεγάλες και εδραιωμένες επιχειρήσεις. Για αυτούς τους λόγους, η στρατηγική για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή θα διευκολύνει την κινητοποίηση ιδιωτικών αποταμιεύσεων σε πιο αποτελεσματικές κεφαλαιαγορές και τη διοχέτευση των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η άμυνα, για τα άτομα που επιθυμούν να επενδύσουν στους τομείς αυτούς.
Λευκή Βίβλος για την ευρωπαϊκή άμυνα — Ετοιμότητα με ορίζοντα το 2030
Ανακοίνωση σχετικά με την κάλυψη των αυξημένων αμυντικών δαπανών
Κανονισμός για τη δημιουργία της δράσης για την ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE)
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο ReARM Europe / Readiness 2030
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο ReARM Europe / Readiness 2030
Πηγή: ec.europa.eu/commission
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή 3,13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας NextGenerationEU. Η πληρωμή αυτή, η πέμπτη δόση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνιστά βασικό μέρος των ευρύτερων προσπαθειών ανάκαμψης της Ευρώπης για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και ανταγωνιστικής Ένωσης. Η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τα αναγκαία ορόσημα και τους αναγκαίους στόχους για τη λήψη αυτής της χρηματοδότησης, η οποία εντάσσεται στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Το αίτημα χρηματοδότησης υποστηρίζεται από 14 μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος, τον εξορθολογισμό των δημόσιων συμβάσεων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών ΦΠΑ, τη διεύρυνση της ευρυζωνικής πρόσβασης και την ενίσχυση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, το αίτημα περιλαμβάνει 17 επενδύσεις σε διάφορους στρατηγικούς τομείς, όπως η οικονομικά προσιτή και ενεργειακά αποδοτική στέγαση, η αστική ανάπλαση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση των λυμάτων.
Μεταξύ των εμβληματικών έργων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πληρωμή είναι η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα του δικτύου και θα επιταχύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τις υποδομές καθαρής ενέργειας της χώρας. Μια άλλη βασική πρωτοβουλία αφορά τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, με μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών —όπως οι ηλεκτρονικές δικαστικές αποφάσεις και οι ψηφιακές υπογραφές— ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η προσβασιμότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η θετική αξιολόγηση της Επιτροπής θα εξεταστεί τώρα από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, η οποία έχει στη διάθεσή της τέσσερις εβδομάδες για να γνωμοδοτήσει. Εάν η γνώμη είναι ευνοϊκή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επίσημη έκδοση της απόφασης πληρωμής, σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο ταξίδι της ανάκαμψης της Ελλάδας στο πλαίσιο του NextGenerationEU.
Πηγή: greece.representation.ec.europa.eu
Φωτογραφία: greece20.gov.gr
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση