• +30 2810 336330
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2026 12:02

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τον κλάδο για να ανταποκριθεί στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με την απενεργοποίηση των βιντεοπαιχνιδιών από τους εκδότες

Written by
Rate this item
(0 votes)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με καταναλωτές και εκδότες έως το τέλος του 2026 για να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης των προτύπων του κλάδου, ανταποκρινόμενη στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Stop Destroying Videogames»(Τέρμα στην καταστροφή των βιντεοπαιχνιδιών).   

Τα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια συχνά βασίζονται στους διακομιστές των εκδοτών για να λειτουργήσουν. Οι εκδότες μπορούν να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτούς τους διακομιστές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν πλέον να τα παίξουν, είτε εν μέρει είτε καθόλου. Επομένως, η ΕΠΠ ζήτησε από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι οι παίκτες μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τα βιντεοπαιχνίδια αφού οι εκδότες σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη για τα παιχνίδια αυτά στο εμπόριο. 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να προτείνει νομική υποχρέωση διατήρησης της δυνατότητας χρήσης των βιντεοπαιχνιδιών αφού σταματήσουν να διατίθενται στο εμπόριο. Ο λόγος είναι, μεταξύ άλλων, και τα υφιστάμενα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι κάτοχοι δικαιωμάτων έχουν αποκλειστικά δικαιώματα επί των δημιουργιών τους. Εκτός από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορεί επίσης να ισχύουν και άλλα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τα οποία ενδέχεται να προστατεύουν διαφορετικές οπτικές και τεχνολογικές πτυχές ενός βιντεοπαιχνιδιού. 

Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει ήδη σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Οι πάροχοι βιντεοπαιχνιδιών πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τη διάρκεια και τους όρους καταγγελίας της σύμβασης προτού οι καταναλωτές εγγραφούν στο βιντεοπαιχνίδι. Η οδηγία για το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ψηφιακές υπηρεσίες παρέχει στους καταναλωτές τρόπους επανόρθωσης όταν το παρεχόμενο περιεχόμενο ή η παρεχόμενη υπηρεσία δεν συμμορφώνεται με τους όρους της σύμβασης και με ό,τι θα μπορούσαν εύλογα να αναμένουν οι καταναλωτές. Οι καταναλωτές μπορεί να δικαιούνται την ανάλογη επιστροφή χρημάτων για τις αγορές τους.  

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να λάβει διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των παικτών.  

Πρώτον, θα ξεκινήσει ανταλλαγή απόψεων με τον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών και εκπροσώπους των καταναλωτών με στόχο την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας του κλάδου για τη διαχείριση του «τέλους του κύκλου ζωής» των βιντεοπαιχνιδιών.  

Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με οργανώσεις καταναλωτών και τις αρχές για να αυξήσει την ενημέρωση σχετικά με τα ισχύοντα δικαιώματα που προστατεύουν τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων και με τις διασφαλίσεις για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ψηφιακές υπηρεσίες πριν από το τέλος του έτους. Η ενεργός επιβολή των υφιστάμενων δικαιωμάτων των καταναλωτών μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνητρο για τους παρόχους ώστε να προσφέρουν βιντεοπαιχνίδια με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να διερευνήσουν λύσεις για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των καταναλωτών.   

Ιστορικό  

Πρόκειται για τη δέκατη τέταρτη πρωτοβουλία που λαμβάνει επίσημη απάντηση από την Επιτροπή μετά την έναρξη των ΕΠΠ το 2012. 

Πηγή: ec.europa.eu

Photo by Florian Olivo on Unsplash

Read 6 times

european union flag 400 clr 4948Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση